Resepi sotong singgang mudah asal kenyang


Assalamualaikum dan Salam Mesra | Sebagaimana kita semua tahu masakan singgang merupakan satu masakan yang ringkas ,cepat serta mudah disediakan .Sesetengah pendapat mengatakan masakan singgang hampir sama atau menyerupai masakan rebus .

Pada pendapat kami ianya jauh berbeza antara singgang dan rebus ,masakan singgang menggunakan bahan - bahan rempah atau herba yang tertentu seperti asam gelugor ,lengkuas ,serai ,bawang merah ,bawang putih atau sebagainya .

Manakala merebus pula hanya menggunakan asam keping dan garam atau mengikut selera masing - masing .Meskipun masakan singgang suatu masakan atau hidangan yang ringkas namun ianya tersimpan pelbagai khasiat herba dan rempah didalamnya .

Sebagai contohnya serai ,berdasarkan kajian terbaru yang di ujikaji dari ' Food and Nutrition Research Institue ' dari Jabatan Sains dan Teknologi (DOST) menyatakan setiap 100 grams serai yang direbus mengandungi lebih dari 24.205 micrograms beta karotin ,ia merupakan salah satu komponan anti oksidan yang kuat dan mampu mencegah kanser .

Secara umumnya kami syorkan elok dinikmati selalu masakan singgang kerana masakan ini cukup untuk mengawal dan mencegah penyakit di dalam tubuh kita .Masakan singgang juga lebih menyelera jika di hidang bersama sambal kesukaan ,ulam - ulaman seperti kacang panjang ,mentimun ,kacang botol atau dihidang bersama menu kegemaran masing - masing .

Selain sotong , daging ,ikan atau kerang juga sangat sesuai untuk dijadikan masakan singgang .Apa pun jua cara - cara  penyediaan masakan singgang di sini kami kongsikan resepi sotong singgang yang ianya mengikut cara dan citarasa kami sebagaimana tertera di bawah .

Bahan - bahan seperti yang tertera di atas . 

Sotong segar yang bersaiz sederhana besar . 

Bahan - bahan yang di hiris dimasukkan bersama . 

Kuah sotong singgang hampir mendidih . 

Sotong singgang yang sudah hampir masak . 

Bahan - bahan seperti berikut .

1 - 5 - 10 ekor sotong sederhana besar .
2 - 1 biji bawang besar - di hiris .
3 - 3 ulas bawang putih - di hiris .
4 - 1/2 inci halia .
5 - 1/2 inci lengkuas .
6 - 1 batang serai - di ketuk manja .
7 - 5 - 6 tangkai cili padi - di ketuk .
8 - 2 keping asam gelugor .
9 - Sedikit nise kerek .
10 - Garam secukup rasa .
11 - Air lebih kurang 4 cawan .

    Cara - cara penyediaan seperti yang tertera di bawah .

    1 - Cuci bersih sotong ,kemudian di potong 2 - 3 bahagian .
    2 - Masukkan air ke dalam periuk bersama bahan - bahan yang di hiris seperti serai ,cili padi dan juga asam gelugor .
    3 - Masak hingga air mendidih kemudian masukkan sotong ,nise kerek dan garam secukup rasa .
    4 - Masak seketika kemudian matikan api .Jangan masak terlalu lama dikhuatiri sotong jadi liat .
    5 - Apabila sudah masak ,bolehlah diangkat dari dapur dan sedia untuk dihidangkan .

      Demikianlah secara ringkas cara - cara serta bahan - bahan untuk resepi sotong singgang yang ianya mengikut cara kami serta citarasa kami .Jika ada apa - apa pertanyaan tentang resepi ini sudi - sudilah diajukan kepada kami melalui halaman Contact Me atau About Me atau juga di komen terus melalui halaman ini .Selamat mencuba .

      Dapatkan artikel terkini terus ke inbox email anda :

      PENAFIAN ( DISCLAIMER ) : Pelbagai bentuk imej, gambar, artikel, video dan pautan yang terkandung dalam blog ini diambil dari sumber - sumber lain .Oleh yang demikian dengan itu HAK CIPTA / COPYRIGHT dimiliki sepenuhnya oleh pemilik sumber tersebut .

      0 Response to "Resepi sotong singgang mudah asal kenyang"

      Catat Ulasan

      Iklan Atas Artikel

      Iklan Tengah Artikel 1

      Iklan Tengah Artikel 2

      Iklan Bawah Artikel