Resepi Biskut Sampan


Bahan - bahan seperti berikut .

1 - 1 buku butter (250gm).
2 - 2 biii kuning telur.
3 - 1 cawan brown sugar.
4 - 1/2 cawan tepung jagung.
5 - 3 sudu besar serbuk badam.
6 - 1 sudu kecil emplex.
7 - 1 sudu kecil esen vanila.
8 - Tepung gandum secukupnya.

Bahan - bahan untuk inti .

1 - Kelapa kering.
2 - Badam cincang.

Bahan - bahan untuk hiasan .

1 - Ceri merah.
2 - Ceri hijau.
- Dicincang.

Biskut sampan yang sudah siap di hias dan sedia untuk di bakar . 

Cara - cara penyediaan seperti berikut .


1 - Pukul butter dengan gula hingga kembang .
2 - Masukkan kuning telor dan esen vanila pukul lagi hingga sebati .
3 - Masukkan bahan-bahan yang lain kecuali tepung gandum .
4 - Kemudian baru masukkan tepung gandum sikit-sikit jangan terlalu banyak uli hingga jadi doh .
5 - Ambil sedikit doh masukkan 1/2 kedalam acuan sampan serta masukkan inti . Kemudian tutup semula bahagian atasnya dengan doh yang sama tadi .
6 - Hiaskan dengan buah ceri merah dan hijau tadi bakar selama 20-30 minit dan suhu 160's .
7 - Setelah masak,sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba .

Dapatkan artikel terkini terus ke inbox email anda :

PENAFIAN ( DISCLAIMER ) : Pelbagai bentuk imej, gambar, artikel, video dan pautan yang terkandung dalam blog ini diambil dari sumber - sumber lain .Oleh yang demikian dengan itu HAK CIPTA / COPYRIGHT dimiliki sepenuhnya oleh pemilik sumber tersebut .

0 Response to "Resepi Biskut Sampan"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel