Jeruk Mangga Asam Boi


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera | Kami pasti serta yakin sememangnya ramai yang bersetuju jika ditanya apakah jeruk yang paling sedap adalah jeruk mangga .Buah mangga muda ,mangga yang sudah masak atau mangga tua memang sedap dimakan ,lebih - lebih lagi jika di buat jeruk .

Mangga harum manis menjadi idaman kepada sesiapa saja ,terutama sekali pembekal atau peruncit yang mengusahakan penyediaan makanan atau minuman yang menggunakan bahan utama buah mangga .

Selain dimakan terus buah mangga muda juga sangat sedap dimakan atau dicicah dengan serbuk asam ,kicap lada atau sebagainya .Jika mangga muda atau hampir - hampir masak ,bagi kami lebih menggemari dibuat jeruk .

Penyediaan dalam proses membuat jeruk sangatlah muda dan senang disediakan .Pelbagai cara serta ramuan yang digunakan untuk membuat jeruk ,ada yang menggunakan cuka makan ,bahan pengawet jeruk atau sebagainya .

Bagi kami ianya sangat mudah ,cepat dan yang penting menjimatkan kos ,apa tidaknya dalam proses membuat jeruk ini kami hanya menggunakan buah asam boi ,gula ,garam ,air serta cili api .Jika jeruk mangga asam boi dibuat waktu pagi dan disimpan sejuk ianya hanya mengambil masa 5 - 6 jam untuk dimakan .

Apa kata ,kami syorkan anda untuk mencuba sendiri jeruk mangga asam boi ini seperti mana resepi yang tertera di bawah .


Contoh hirisan buah mangga . 

Bahan - bahan jeruk mangga asam boi seperti gambar di atas . 

Jeruk dalam proses pemerapan . 

Selepas 5 jam rupa mangga telah berubah dan sedia untuk dinikmati .

Bahan - bahan untuk penyediaan jeruk mangga asam boi .

  • 1 - 3 biji buah mangga muda/tua .
  • 2 - 15 biji asam boi .( Ikut selera )
  • 3 - 10 tangkai cili api .( Ikut selera )
  • 4 - 5 - 6 sudu besar gula .( Ikut selera )
  • 5 - Secubit garam .
  • 6 - Sedikit Kapur .

Cara - cara penyediaan seperti berikut .

  • 1- Basuh dan potong buah mangga tadi mengikut citarasa sendiri dan rendam seketika dengan air kapur selama 30 minit .
  • 2 - Kemudian basuh bersih mangga tadi dan toskan airnya .
  • 3 - Ketuk atau potong juga cili api atau mengikut citarasa sendiri .
  • 4 - Masukkan buah mangga yang telah siap ditos ke dalam bekas ,kemudian masukkan cili api ,asam boi ,gula dan secubit garam .
  • 5 - Gaul rata manja kesemua bahan ,kemudian tutup bekas dan sejukkan di dalam petis ais selama 4 - 5 jam .
  • 6 - Selepas 4 - 5 jam ,jeruk mangga asam boi sudah pun sedia untuk dinikmati .

Selesailah sudah jeruk mangga asam boi yang sememangnya senang serta mudah disediakan ,di samping itu juga ia menjimatkan kos .Jika ada apa - apa pertanyaan tentang proses penyediaan ,sudi - sudilah hubungi kami atau komen terus di halaman ini .Selamat mencuba .

Dapatkan artikel terkini terus ke inbox email anda :

PENAFIAN ( DISCLAIMER ) : Pelbagai bentuk imej, gambar, artikel, video dan pautan yang terkandung dalam blog ini diambil dari sumber - sumber lain .Oleh yang demikian dengan itu HAK CIPTA / COPYRIGHT dimiliki sepenuhnya oleh pemilik sumber tersebut .

0 Response to "Jeruk Mangga Asam Boi"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel