Header Ads

Resepi apam solo .

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera .
Resepi pilihan Coretan Cerita Kami yang seterusnya adalah Apam Solo ia juga dipanggil/disebut Apam Begawan Solo . Kami masih tertanya - tanya ? mana asal - usul ! asal dari negeri mana ! negara mana yang mulanya tercetus ideal resepi ini . Kuih apam solo sesuai dinikmati tika sarapan pagi atau minum petang bersama seisi keluarga atau apa saja majlis keramaian atau terpulanglah kepada kehendak suasana/selera masing - masing . Kebanyakkan kuih apam solo yang kami rasai/nikmati , adunan resepi apam solo dibahagi kepada dua bahagian adunan dan diletak dengan warna yang berbeza . 
Tetapi bagi kami hanya menggunakan satu adunan asal sahaja , cuma kami tambah/membuat corak bunga atau boleh mengikut kretiviti masing - masing , ianya untuk menaikkan/menambah seri Apam Solo itu . Bahan - bahan untuk intinya ia boleh dipelbagaikan sebagai contohnya inti kacang merah , kacang hijau , ubi kentang atau mengikut citarasa masing - masing . Cara - cara serta bahan - bahan untuk membuat kuih apam solo yang ianya mengikut olehan/cara kami seperti yang tertera dibawah :


Apam Solo yang sudah siap dimasak sedia untuk dinikmati .


Inti Kelapa yang sudah siap di masak .
Bahan untuk inti .
  • 2 cawan kelapa parut putih .
  • 1/2 ketul gula melaka .
  • 4 sudu besar gula pasir .
  • 1 cawan air kelapa . ( Air biasa pin boleh juga )
  • 2 helai daun pandan , di simpul .
Cara - cara menyediakan inti kuih apam solo .
Masukkan kesemua bahan diatas ke dalam kuali dan masak dengan api perlahan sehingga inti masak dan tidak terlalu kering atau terlalu basah . Kemudian sejukkan dan bolehlah digentel sebesar duit 10 sen .


Apam Solo yang sudah siap dituang kedalam acuan dan dicorak .

Bahan - bahan Apam Solo .
  • 300 gram tepung gandum ***
  • 1 sudu kecil instant yis ***
  • 90 gram gula pasir ***
  • 125 ml susu cair ***
  • 300 ml air ***
  • Secubit garam ***
  • Pewarna merah dan hijau untuk hiasan .
Cara - cara menyediakannya :
  • 1.Campurkan kesemua bahan yang bertanda *** dalam besen .
  • 2.Gaul rata hingga semua bahan sebati , perap adunan selama 40 minit .
  • 3.Panaskan air dalam periuk kukusan . Sapukan acuan dengan minyak masak rata - rata .
  • 4.Selepas 40 minit , masukkan 1/2 sudu adunan apam solo ke dalam acuan kemudian masukkan inti kelapa tadi .
  • 5.Kemudian tutup dengan 1/2 sudu adunan apam solo lagi .
  • 6.Buat sehingga siap kemudian buat corak dengan menggunakan pewarna tadi .
  • 7.Kukus apam solo dengan api sederhana selama 15 hingga 20 minit atau sehingga masak .
Demikianlah cara - cara serta bahan - bahan untuk resepi Apam Solo yang ianya mengikut cara kami , selera dan citarasa kami . Jika ada pelbagai pertanyaan atau soalan sudilah hubungi kami melalui halaman Contact Me atau boleh komen di halaman ini .

2 ulasan:

  1. Apam begawan solo .amboii kemain nama .heheh . Tapi cntik apam ni..siap ada bunga rose lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima Kasih sudi singgah ....Hasil olahan sendiri , puas hati menikmatinya .

      Padam

Dikuasakan oleh Blogger.